Tips voor het kopen van een supboard – verschillende soorten supboards

vrouw op opblaasbaar paddle board voor beginners aqua marina vapor

Als je al een keer hebt gesupt tijdens een clinic of op het stand up paddle board van een vriendin weet je het al: suppen is te gek. Suppen wil je vaker doen en het is tijd om je eigen stand up paddle board te kopen. Maar waar moet je op letten als je een supboard koopt? Tips voor het kopen van je eerste supboard, zoals de verschillende soorten supboards

Het is te gek om te doen. Terwijl je op je board staat ervaar je de perfecte stilte en geniet je van de omgeving waarin je bent. Toch is suppen een onwijze workout waarbij je de spieren van rug, armen, buik, borst, billen en benen traint. Suppen is populair en dat is niet zomaar.
In het hele land kan je boards huren. Maar je betaalt gemiddeld zon 10 tot 30 euro per keer. Dat is een paar keer leuk, maar als je echt zelf vaker wilt suppen doe je er goed aan zelf een board te kopen.

 

Verschillende soorten supboards

Voordat je een stand up paddle board kunt kopen moet je eerst weten welke verschillende soorten paddle boards er zijn. En natuurlijk welk paddle board het beste bij je past. Ik sup met een inflatable board omdat ik dat wel zo handig vind. Maar eigenlijk zou ik wel een mooie bamboe hardboard willen hebben. Met gave kleurtjes en zichtbaar hout.

Er zijn veel verschillende boards met elk hun eigen functie. Supboards voor op zee, supboards voor supyoga, familie supboards en allrounders waarmee je op het meeste water in Nederland kunt suppen. Ik leg de verschillende soorten boards even voor je uit.

onderkant inflatable supboard met 3 vinnen voor extra stabiliteit aqua marina vapor

 

Allround sup boards

Het supboard voor beginners en mensen die graag zo nu en dan ontspannen willen suppen. Allround boards zijn veelzijdig en bruikbaar in verschillende omstandigheden. Deze boards zijn het meest voorkomend. Je herkent ze aan hun gemiddelde vorm. Niet te lang, niet te kort en de neus ook niet te extreem. Tussen de allround boards zie je nog veel verschillen. Sommige zijn geschikt voor vlak water terwijl anderen wat meer golf kunnen hebben.

Wil je suppen met je hond? Dan is een allround board heel geschikt.

 

Touring supboards

De langer je board, de lekkerder je supt op vlak water. Je hebt minder slagen nodig om vooruit te komen. Voor een lekker toertje op je supboard is een touringboard heel geschikt.
Wil je echt wat intensiteit maken als je supt, dan is zon board wel lekker. Uren suppen met wat bagage doordat je supboard zo gemaakt is dat je goed door het water glijdt en een goede stabiliteit hebt.

 

Surf supboards

Wendbaarheid, dat heb je nodig in de golven. Maar een board wat wendbaar is, is niet stabiel. En dat is perfect voor suppen op zee, maar helemaal niet fijn als je een tochtje gaat maken op zoet water. Bedenk je dus dat als je soms op zee supt en de rest van de tijd niet, dat je beter aan zee een board huurt en voor je andere suptochtjes een leuke allrounder of touringboard koopt.

 

Race supboards

Snelheid op vlak water of zelfs op zee. Dat doe je met een supboard speciaal gemaakt om snelheid te maken. Zo gemaakt dat je makkelijk door het water glijdt maar dat kan voor beginners nog best uitdagend zijn. (lees verder onder afbeelding)

vrouw doet yoga up en stand up paddle board

 

Sup yogaboards

Yoga op een supboard is yoga met een extra dimensie. Een met het water, in perfecte balans. Is yoga je routine en sup je af en toe ook, kies dan voor een yogaboard. Dat is stabieler en wijder. Hiermee kan je lekker suppen op vlak water en je yoga practice op het water doen. (lees verder onder afbeelding)

met de hond op supboard

 

Familie supboard

Wist je dat er boards bestaan waar je met meerdere mensen op kunt? Zelfs boards met speciale handvatten voor kinderen. Met een familie supboard kan je heel lekker in je eentje suppen, maar je kinderen kunnen ook mee. Er kunnen zelfs twee volwassenen op. Heel gaaf.

https://shop.stoerevrouwensporten.nl/product/stand-up-paddle-short-monique-rotteveel-purple-paradise/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.